Kétéves a blog

Fogadjátok szeretettel ezt az összefoglaló, visszaemlékező posztot a blog kétéves születésnapja alkalmából. :) 345 bejegyzés született a két év alatt, 354 címke került a bejegyzésekre, a látogatottság 26 ezer fölött van. Köszönöm azoknak, akik olvassák és remélem még sokáig olvashatják. Palin szerintem nem fog múlni, amilyen mennyiségben termeli a blogolnivalót. ;) The blog has it's "birthday" today so that's the reason I wrote a summary about the happenings of past two years. Enjoy! (sorry, I won't translate the whole text, but I recommend http://translate.google.hu/ ;)

Pontosan két éve, július 23-án került megrendezésre az egyik legjobb, hanem a legjobb Pali koncert, amin eddig voltam. Nem véletlenül ezután az esemény után indítottam el a blogot. Egy nagyon forró, nagyon sok szúnyoggal teli nyári estén, a szentendrei Skanzen meghitt közegében, egy családias hangulatú koncerten Pali teljesen magával ragadta a közönséget. Szinte stand-up comedy-nek is beillettek a dalokat összekötő monológjai, vagy épp dialógjai a közönséggel, ezen kívül hallhattunk musicalt, saját dalokat és népszerű külföldi slágereket is. (Én aznap tudtam meg, hogy felvettek az egyetemre. :D Zárójel bezárva. :P)


2009. július 30. és augusztus 1., Szegedi Szabadtéri Játékok
Azon a nyáron az István, a király volt a Szabadtéri fő attrakciója. A Társulat ekkor még javában turnézott az Istvánnal, s természetesen Szeged sem maradhatott ki. Különleges, közönségcsalogató fogást is bevetett a márketing: július 30-án fordított felállásban játszotta Istvánt és Koppányt Pali és Vadkerti Imre, A Társulat Koppánya. Aki kitalálta, az biztosan nagyon jól szórakozott, ellenben a két művésznek rengeteg energiájába és fáradtságába került a hirtelen "csere". Mindketten a saját szerepkörükbe szoktak bele, azokat a dalokat tudták, azt a koreográfiát rögzítették fejben. Bár Pali már játszott korábban Koppányt, így a dalok benne voltak, de Imrének hirtelen címszereplővé lépni elő és magára venni az egész előadás terhét... Nagyon nehéz volt. Ennek ellenére szépen lement az előadás és augusztus elsején, saját szerepkörükbe visszatérve hatalmasat alkottak a fiúk. Tényleg, megszólalni alig bírtunk, úgy támolyogtunk ki a helyünkről.


2009. szeptembere - Zrínyi 1566, Spamalot premierek és az új weboldal
Jesszus, ennyi mindent egy hónapon belül? Mindhárom esemény külön bejegyzést érdemelne. Viszont ennyire bő lére nem akarom engedni a visszaemlékezést, ezért aki bővebben akar olvasni róluk, az a címbéli linkekre kattintva megteheti, illetve ha a keresőbe a jobb felső sarokba beírja az adott címszót, akkor talál sok-sok bejegyzést. :)
Zrínyi 1566... Moravetz Levente Zrínyi Miklós, horvát bánról írt musicalje Szigetvár falai között, 2009. szeptember 2-án debütált. Pali Lahibot, a magyar földről még kisfiúként elhurcolt janicsárt alakítja, akinek beszökése a várba majd drámai végzete külön kis epizód a darabon belül. Csodálatos dallamok, valódi, mondanivalóval rendelkező szövegek és kreatív színpadra állítás valamint jó csapatmunka jellemzi a darabot, amelyet a mai napig láthatnak a nézők, legközelebb 2011. július 30-án Egerben a várban.
Spamalot... A Monthy Python musical üde színfoltja a Madách Színház repertoárjának. Az abszurd humorra vevő nézők betegre nevethetik magukat Pali pedig lubickol Dennis, Sir Galahad, a Fekete Lovag és Herbert papa szerepében.
Új weboldal... Lelkes munkával rajongói honlapnak indult, ma már Pali hivatalos oldalaként működik. Büszkék vagyunk arra, hogy létrejött ez a honlap, hogy a részesei lehettünk, büszkék vagyunk a honlap szakértő működtetőjére és arra, hogy Pali felkérte őt, hagy legyen ez az oldal a hivatalos site-ja. Csak ajánlani tudjuk! www.fekepalweb.org


2010. január 25. Kecskemét, Feke Pál Band koncert
Több koncertet is kiemelhetnék, hiszen a bácsbokodi is jó élmény volt például, a kecskeméti mégis azért különleges, mert Pali lemeze, az Új világ vár! bearanyozódott és itt kapta meg a művész úr az ezért járó aranylemezt. Természetesen ez volt a legemlékezetesebb pillanat, de mégis, még kiemelnék pár momentumot. A koncert idején már tudnivaló volt, hogy lesz A nyomorultak Kecskeméten Palival a főszerepben, ezért az ekkor, itt elénekelt Vidd haza, Jean Valjean imája még nagyobb jelentőséget kapott, mint eddig bármikor. Velünk volt még a koncerten Rana, aki nekünk fotózott, így nagyon jó képanyag is született a koncertről. Végül pedig a lemezátadás. Számunkra külön megható élmény volt, hogy Pali a családjának, a menedzsmentjének és nekünk, "a lányoknak" is megköszönte a támogatást.


2010. március - Géniusz, A Zene az kell és CSaF 6. széria
Nos, ez a hónap is tartalmas volt, hiszen Palit három nagyobb volumenű televíziós produkcióban is láthattuk. Jómagam pont március-áprilisban tartottam kisebb szünetet a blogon, ezért a weboldal archívumát tudom ajánlani böngészésre (2010. január-március). Természetesen én is követtem az eseményeket, így írni azért most tudok róluk. :)
Géniusz, az alkimista... A Tűzvonalban alkotói jegyezték a javarészt Pécsett forgatott történelmi-kalandos krimisorozatot, melynek főbb szerepeiben Alföldi Róbertet, Tenki Rékát, László Zsoltot, Erdélyi Tímeát, Kolovratnik Krisztiánt, Stohl Andrást és Palit valamint Simon Bogit láthatta a közönség, de szinte minden 'társulatos' megfordult kisebb szerepekben. Pécs, Európa Kulturális Fővárosa volt ebben az évben, ezért is készült ez a magyar Da Vinci - kódként emlegetett, Zsolnay örökséget és Pécs városát bemutató minisorozat.
A Zene az kell... Azóta második széria is leforgott a műsorból, de ekkor, 2010. márciusában az István, a királyról szóló résszel indult Pali saját műsora a Duna Tv-n. A zenés magazinműsor mindkét szériája 16 részes volt, a hivatalos honlapon külön aloldalon lehet böngészni a részek között.
Csináljuk a Fesztivált! 6 ... A külföldi slágereket felvonultató széria első adásában Elton John dalát énekelte Pali az Oroszlánkirályból: Can you feel the love tonight. Ez a sorozat már a Story Tv-n volt látható.


2010. május - CSaF ezüstérem és hivatalos honlap
A márciusban indult hatodik széria egy ezüstérmet hozott Palinak, melyet Bryan Adams, Everything I do című dalával nyert meg. A számot magyarul énekelte, az Új világ vár! albumon egyébként helyet kapott ez a dal Végtelen csend címen, tehát nem volt ismeretlen Palinak. Valamint ebben a hónapban kapta meg a hivatalos weboldal státuszt a fekepalweb. :)


2010. június 19. Kecskemét, KOZSZT gála
A Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó keretein belül István, a királyt vagy Anna Kareninát is láthatott a kecskeméti közönség, a zárógálán is sokféle darabból hallottunk részleteket, Elisabeth, Hair, Jézus Krisztus Szupersztár, Rómeó és Júlia, csak hogy egy párat említsek. Pali volt a műsorvezető s Kecskemét főterén, ingyenesen megtekinthető volt a gála. Olyan művészek léptek fel, mint Janza Kata, Miller Zoltán, Serbán Attila, Fejes Szandra, Kalocsai Zsuzsa, Simon Bogi s persze Pali. Külön blokkot kapott A nyomorultak, melynek akkor már javában folytak az előkészületei. Pali énekelt Vidd hazát, Orth Peti Üres szék, üres asztalt, Miller Zoli Csillagokat s volt Egy nap még finálé is. Fontos állomás volt ez a gála, hiszen megnézhettük, az előadókban hogyan formálódnak a darab dalai s én személy szerint emlékszem, mennyire megkönnyebbültem, mert nagyon féltem, hogy Miller Javert-je túl harsány lesz, de kellemesen csalódtam.


2010. június 25-26. Ferencvárosi Fesztivál - István, a király
Ahogyan az a fentebb linkelt beszámolóból is kitűnik, a Ferencvárosi futballpályán felállított színpad nagyon messze volt a nézőtértől, így meg nehézkes volt élvezni az előadást, de mégis kiemelten fontos esemény, hiszen ismét Budapesten játszotta A Társulat az Istvánt. A 25-i előadásból nem sok maradt meg, csak hogy messze voltak, hideg volt és nyaffnyaff. A 26-i volt a 30-ik Istvánom és ezt már jobban is élveztem, mint a 25-it. Végigbuliztuk az egészet és a csapat is spannoltabban játszott. Azért jó volt őket Pesten látni. :)2010. nyár - Trója, Összefogás dala, Szekszárd-Ópusztaszer
Nya, megint lehetne külön posztot áldozni mindháromra, de még csak most jön 2010 ősze, ami szintén sok eseményt hozott. De előtte nézzük a nyarat. Július 16-án a Trója című musical ősbemutatóján volt látható Pali Priamosz király szerepében az Igmándi erődben. Augusztusban elkészült az Összefogás dala, melyben magyar énekesek, zenészek közreműködtek, köztük Pali is, hogy a dallal felhívják a figyelmet az árvízkárosultak megsegítésére. Augusztus 20-21-én pedig egy gyúú, nagyon jó kis honfoglaló túrán vett részt a csapat. 20-án Szekszárdon a főtéren megnéztük az István, a királyt első sorból persze, de előtte bejártuk a várost, nagyon szép helyek vannak, én megismerkedtem a copf stílussal :P. Másnap Ópusztaszeren adta elő A Társulat az István keresztmetszetét, ezért mi is ellátogattunk a parkba, megnéztük a Feszty-körképet és a főbb látványosságokat, majd meghallgattuk a koncertet. Nagyon jó túra volt, napfény, nyár, s persze jó társaság. :)


2010. szeptember 17. Jézus Krisztus Szupersztár premier
Nos, végre elérkeztünk az eseménydús őszhöz. Szeptember 17-én volt az első Szupersztár premier, ezen az előadáson játszott Pali. Rajta és Serbin is lehetett érezni, hogy izgulnak, de elég ütős indítás volt ez az előadás. Ahogyan a próbából, képekből sejteni lehetett, elég naturalisztikusan volt ábrázolva a korbácsolás és a keresztrefeszítés, Pali nagy erénye, az őszinte érzelemmegjelenítés pedig jelen esetben a kín legmélyebb bugyrait jelentette, szóval igencsak megkínzott állapotban jöttünk ki az előadásról.


2010. szeptember 24. A nyomorultak premier
Hihetetlen, mit művelt ez az ember. Előző hét pénteken még Jézust játszott, a keresztény vallás legnagyobb alakját majd a következő pénteken már Victor Hugo legendás regényének, A nyomorultak musicalopera verziójának 40 évet öregedő, nehéz sorsú Jean Valjean-ját. És méghozzá hogyan játszotta! Olyan szépeket írtam róla ebben a posztban, nem is ismétlem önmagam, tessék elolvasni. :)
2010. november - Társulat nosztalgia, Megasztár 5. és a Junior Prima díj
Az m1 Gundel Takács Gábor műsorvezetésével - aki A Társulatot is vezette - elindított egy nosztalgiaműsort, melyben részleteket nézhettünk vissza a műsorból, beszélgetést láthattunk a szereplőkkel, köztük Palival és meghívott vendégek, többek között Szirtes Tamás, Kerényi Miklós Gábor és Alföldi Róbert színigazgatók is tiszteletüket tették valamint elmondták véleményüket a műsorról. Pali tett egy kis kirándulást a kereskedelmi tévék világába is azzal, hogy szerepelt a Megasztár 5. sztárduettes műsorában, melyben Szíj Melindával énekelte a Valami Amerika 2 betétdalát, a Magányos csónakot, megjegyzem nagyon jól! S végül, de nem utolsó sorban megkapta a Junior Prima díjat, melyet a 30 alatti művészeknek ítélnek oda, Pali ezt a díjat elsőként kapta meg a zenés színészek között!


2011. január - Önkéntesség Európai Éve és debütáló klip
2011 fontos tisztséggel indult Pali számára, hiszen Miklósa Erika és Vajda Attila mellett ő lett az Önkéntesség Európai Évének egyik nagykövete. A megnyitón ő mondott pár szót a nagykövetek nevében: elmondta, hogy saját eszközeikkel mindent meg fognak tenni, hogy felhívják a figyelmet az önkéntesség fontosságára. Pali weboldalán külön aloldal foglalkozik az Önkéntesség évével. Emellett kijött végre az Indulni kell! című számnak a klipje, melyben Kondákor Zsófia alakítja Pali szerelmét. Maga a klip nagyon filmszerű, nekem tetszik. A bakiparádén pedig könnyesre nevettem magam. :D


2011. március - Szupersztár dupla cd és lemezbemutató előadás
A Madách Színház duplalemezes Jézus Krisztus Szupersztár albumának címszerepét Pali énekli. Mellette Serbán Attila énekli Júdást, Gallusz Nikolett Mária Magdolnát és Sasvári Sándor Pilátust. Március 31-én volt a lemezbemutató előadás, ami annyit takart, hogy a színpadon a cd szereposztása volt látható, így Jézus szerepében Palit nézhettük meg. Elég ütős előadás volt, Pali és a többiek is igazán odatették magukat. Az előadás után még jelmezben és sminkben kiültek dedikálni, így lehetett nekik gratulálni is. Videóriport a Fidelio-n.


2011. április - Önkéntesség Európai Éve: Másnak élsz! és helikopteres Miss Saigon sajtótájékoztató
Pali felénekelte Kámán Andrea és Lőrincz Ádám dalát, mely az Önkéntesség Európai Évének dala lett. Volt egy jó kis sajtótájékoztató is a Városligetben a Robinson Étteremben a Miss Saigon kapcsán, ahová a két főszereplő, Pali és Dolhai Attila helikopteren érkeztek. Nos, ezt nem említettem korábbi nosztalgiaposztban de már egyébként is mindenki tudja :D, hogy Pali szerepelni fog egy "operettes" darabban, méghozzá rögtön főszerepben, John-t alakítja majd, Dolhai karakterének, Chrisnek a legjobb cimboráját. A darab bemutatója augusztus 19-20-21-én lesz Sopronban. Beszámolóval érkezem majd!


2011. május - Veled, Uram! és 100. Spamalot
Lassan elérünk a mához, hiszen már a májusi események kerülnek sorra. Mihelyst a Budapesti Operettszínház kihirdette jövő színházi szezonban bemutatásra kerülő darabjait, ki is derült, hogy Pali szerepelni fog a Veled, Uram! című Szörényi műben, méghozzá Vászolyt alakítja majd. A Madách Színház Spamalot musicale pedig elérkezett 100. előadásához. Pali a századikon pont nem játszott, de a fináléban az összes szereposztás színpadra lépett, így ő is énekelt Szóban forgó dalt. Civil ruhában még viccesebben alakította Galahad-et. :D


2011. június-július. - EstEm díj Palinak és A nyomorultaknak, ill. 'Nyomi' a Margitszigeten
Na ez már ábszolút a jelen. Pali így 30-ik születésnapjára még egy díjjal gazdagodott, hiszen megkapta "A város kedvence" díjat Kecskeméten A nyomorultak pedig a Legjobb nagyszínpados előadás díját. Pali különösen örült, hogy egy számára ennyire kedves szerepért díjazták és szerették meg az emberek. Július 1-én és 2-án pedig a Margitszigeten volt látható az előadás, illetve június 25-én és 26-án is, csak akkor Egyházi Gézával a főszerepben. A másodikai előadásról írtam beszámolót, tessék szépen elolvasni! :) Link a címben.