FeFe - azaz István, a király a Ferencvárosi Fesztiválon

1. nap - 2010. 06. 25.

A Fradi pálya két este erejéig nem B közepes szurkolókkal, focistákkal és labdákkal lesz tele (bár tegnap, pénteken az előadás előtt összegyűlt egy csapatnyi bőrfejű a stadion előtt...) hanem színpaddal, díszlettel, jelmezekkel, és csöppnyi színházzal. A Társulat a legendás István, a királyt adta elő tegnap, ill ma 26-án este is elő fogja adni. A szereposztás a szokásos, Pali játssza Istvánt, Vadkerti Imi Koppányt, Tóth Ata Tordát, Éder Enikő Saroltot, Simon Bogi Gizellát, Herczeg Flóra Rékát, Varga Lala Laborcot, Fejes Szandi a Táltosasszonyt.
A pálya szaggitális, azaz keresztirányú felezővonalához állították fel a színpadot, a nézők pedig a stadion jobb felének lelátóit foglalhatták el. Ez mind szép és jó egy focimeccsnél, ahol a játékosok akár a pálya széléig is kijöhetnek, de az István nem ez a típusú meccs.... Így az a szomorú helyzet állt elő, hogy a színészek az üres gyepnek voltak kénytelenek játszani, míg a nézők is max a színpadképeket nézhették, a színészi játékhoz távcső kellett volna... Érezhetően laposabb is volt a hangulat mindkét oldalon.
Hogy Paliról szóljak, nagyon precízen, szépen énekelt, nagy erővel. Többet sajnos nem tudok mondani, elég messze volt, így maximum a hangja miatt rázhatott ki a hideg, a játékát nem láttam... :(
A többiek közül Lala kicsit újított, Flóra mély hangjai nem szóltak valami szépen, a három Koppányfeleség annyira egyforma volt távolról (így, hogy Andi is barna), hogy meg se tudtam őket különböztetni néha.
Ja, és szétfagytunk. Úgyhogy ma kicsit melegebb felszereléssel fogok kicsücsülni. Pá!

További fotók az előadásról itt. Köszönet értük Lonkának!

Két videófelvétel szintén erről az előadásról itt és itt.

****

2. nap - 2010. 06. 26.

A mai nap egyértelműen erősebb volt mind a csapat részéről, mind a nézők élvezeti szempontjából (persze a szűk környezet véleményéből levont minta nem reprezentatív, de ánblokk jobban üdvrivalgott a közönség, nagyobbak voltak a tapsok, stb).
A hangosításon is sikerült javítani, mert bár ugyan ma is elég erősen szóltak a mikroportok, azért annyira nem voltak fülsüketítőek.
A Társulat mindenesetre feldoppingolta magát, és egy igazán élvezetes előadást produkált. Tegnaphoz képest mindenki jobb volt, úgy gondolom. Mi Diával végigénekeltük, táncoltuk (ülve!) az előadást, régen élveztem ennyire Istvánt, pedig ez volt a jubileumi 30-ik előadásom! :D Igen, krisztusi korba léptem. xD
Aki nagyon jó teljesítményt nyújtott, az egyébként Derzsi Gyuri volt, most hangban is hozta a megtört papot a "Bűnbánó lélek" sor teljesen remegő hangon történő éneklésével, illetve eljátszotta az "Itt a király, hol a király?" jelenetet a Hála néked fejedelem alatt, ami pedig megint iszonyat jól jött ki. :D (Pali már előbb bemegy az udvarba Gyuri jussáért, amikor Gyuri még szövegel, így mikor hátranéz Pali már nincs sehol, ezért aztán szétnéz, vállatvon, majd tudomásul veszi, hogy eltűnt a király. LOL :D)
Az Áldozatunk fogadjátok is irtó jóra sikeredett, Szandi is nagyon odapakolta magát, de a táncosok is, főleg Olter Wanda, aki egy istennő!!!
Pali ismét borzongatóan jól énekelt, ma kicsit talán visszafogottabb volt, mint tegnap, és így került optimális szintre az erősség. Bár a Nincs más út még így is érezhetően dacosabbra, követelőzőbbre sikerült, mint azt kőszínházban elő szokta adni, vagy olyan helyen, ahol a nézők közelebb ülnek. Szerintem itt azért pakolt rá, mert tudta, hogy a nézők távolabb vannak, így szükségét érezte annak, hogy jobban megnyomja az amúgy is súlyos jeleneteket. A darab utolsó harmadára találta meg szerintem az igazi Istvánt, az Elkésett békevágytól kezdődően még távolról is jól látható drámai arckifejezéseket öltött magára.
Én mondjuk Gyuri két remegő hangú sorától kezdve torokszorító sírással küszködtem, amire jócskán rápakoltak Pali arckifejezései. To sum up, Palitól a Nincs más utat éreztem a kelleténél erősebbnek, de aztán magára talált a fiú. És örülök, hogy ma már részletesebbet is tudtam írni, a tegnapi valahogy olyan távolira sikerült, a hang eljutott hozzám, a játék annyira nem.
Szóval tombolós, nagyon élvezetes, zamatos István volt a mai. Nyammi!

Fotók Lonka albumában és a Feke Pál Web galériájában (210 db!)

Videók a FeFe-ről playlistben: 1. felvonás és 2. felvonás. Ill. Judit két videója itt és itt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Loading...