Miss Saigon anyagok és beszámoló

A Viva la Musical! interjút készített a szereplőkkel és a próbán forgatott. Pali mellett Dolhai Attila és Vágó Zsuzsi nyilatkoznak a szerepeikről és Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője beszél a darabról. A videóriport itt megtekinthető. Fotók az előadásról a Budapesti Operettszínház Facebook oldalán, valamint a Remake Stúdió képei az első szereposztásról (Vágó Zsuzsi, Dolhai Attila, Szabó P. Szilveszter, Feke Pál, Bordás Barbara, Kerényi Miklós Máté) és a második szereposztásról (Dancs Annamari, Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Feke Pál, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté). Frissítés: a nyugatmagyar.hu képgalériái: 1. szereposztás; 2. szereposztás. Rengeteg jó kép az előadásról a Ranafoto.hu-n (keddi próba).

Számomra a Miss Saigon egy elég vegyes érzelmeket kiváltó darab. Egyfelől drámai, vannak benne jó dalok, de a főszereplők történetét (Chris, Kim, John és Ellen) valahogy furcsa módon fűszerezi és végigkíséri a Professzor jelenléte, aki a háttérből mozgatja a szálakat. A Professzor pedig groteszk módon drámai, sokszor egy különc bohócra hasonlít (Szabó P. verziójában) vagy egy drogos alvilági patkányra (Mészáros Árpád Zsolt alakítása). Chris és Kim egymásra találása Saigonban történik, de a férfinak mennie kell, ezért Kim egyedül marad, később gyermeknek ad életet. A férfi barátja, John tudja meg, hogy Kimnek gyermeke van Chris-től, ezért az akkor már Bangkok-ban élő Kimet felkeresi a két férfi és Chris neje, Ellen. Kimet pedig nem csak a gyermek nevelésének súlya és az egyre erősebb diktatúra nyomasztja, elkövet egy gyilkosságot, megöli gyermekkori jegyesét, a később kommunista népbiztossá váló Thuy-t, aki félvér, bui doi gyermekét, Tam-et el akarja pusztítani. De Kim hite nem szűnik meg, egyre csak várja, hogy Chris felkeresse. Sokként éri, amikor megtudja, hogy Chris időközben Amerikában megnősült. Rájön, hogy gyermekét csak akkor viszik el Bangkok-ból, ha ő már nem áll a házaspár, Ellen és Chris útjában. Föláldozza tehát életét a gyermekéért. A Professzor pedig ezt kétségbe esve nézi, hiszen ő Tam-en és Kim-en keresztül akart amerikai vízumot, hogy a tengerentúlon valósíthassa meg álmait. A drámai fordulatokkal teli történetet a nézőteret pásztázó fények, helikopter "támadás", robbanások, tűzijáték, színpadról felszálló helikopter és látványos díszletek tették nem mindennapivá.

Személy szerint nagyon látványosnak találtam a díszletet, de talán túl sok volt, túl gigászi. A darab drámaisága sokszor intim teret igényelt volna, nem 6000-es nézőteret. Persze, szabadtéren kellett a látvány, de ez sokszor túl sok volt.

A két Professzor alakítására már használtam jelzőket. Bővebben, a Professzor fogadja be Kim-et, ő hozza össze Chris-el, ő menekíti ki a nőt Saigon-ból és a kisfián keresztül akar bejutni Amerikába. Az ő élete, érdekei végig belengik a darabot, ezért is törik össze, amikor Kim megöli magát. A folyamatosan drogozó, egyre lejjebb süllyedő Professzort jól hozza MÁZS. Szabó P. Szilveszter pedig egy pszichedelikus cirkusz érdekes alakja, aki egyébként zseniálisat alakít.

Kerényi Miklós Máté nekem pozitív csalódás volt. Nem láttam még előadásban, de nem volt szimpatikus a hangja, kiállása. Thuy szerepében tökéletes, a hangja szépen szól, jól építi fel a fiatal fiúból erős kezű végrehajtóvá váló, Kim-et megszállottan üldöző férfit.

Bordás Barbara Ellen-je elfogadó, bölcs nő, akiről el tudjuk hinni, hogy támasza volt Chris-nek, amikor az eljött Saigonból, egy évig nem beszélt és össze volt roppanva. Vágó Bernadett egy fiatalabb és naivabb Ellen, ő is kitart férje mellett, de nehezebb elhinni róla, hogy mennyi mindenen átsegítette.

Pali John szerepében igazi támasza Chris-nek, ő a logikus, józan katona, ki elrángatja barátját, amikor menekülniük kell Saigon-ból. A második felvonásban pedig a bui doi, azaz vietnami anyától és amerikai apától származó, szegény utcagyerekek megmentésén fáradozik. Szólódala, a Bui Doi a darab szinte legelsöprőbb lendületű dala, kórus és Pali dinamikus hangja mondhatni elárasztotta a nézőteret. A premieren az egyik legnagyobb tapsot kapta.

Chris érdekes jellem, mindig kapaszkodik valakibe. Előbb John-ba, majd Kim-be, s végül Ellen-be. Továbblép Saigon után, de Kim-et sem szűnik meg szeretni. Tragikus és mégis szerethető karakter. Dolhai Attila a Vietnam egyetlen tiszta lelkű lányával szerelembe eső csapongó katonaként jelenik meg, majd fokozatosan alakul megtört lelkű, döntésképtelen, csapdába esett férfivá. Olyan, mint egy madár, ami csapdába esett és akármerre mozdul, mindenhol fáj neki. Olykor túlénekelte, illetve játszotta a szerepet, de nagyon szép őszinte pillanatai is vannak, például amikor elmeséli Ellen-nek mi történt Saigonban, vagy amikor John megmutatja neki a gyermekéről szóló sürgönyt.

Kim. Két Kim-et, Vágó Zsuzsit és Dancs Annamarit láttam. Zsuzsi nagyon erőteljes, akarattal és hittel rendelkező Kim. Dancs Annamari szépen énekel és jól hozza a tiszta lelkű lányt, de a darab második felében, ahol a jég hátán is megélő anyatigrist kellene látnunk, ott már kevesebb.

"Röviden" ennyit a szereplőkről és a darabról. 19-én este eső szakította meg az előadást ezért hosszabb lett egy órával. 20-án már nem volt eső, egy apróbb technikai probléma volt a második felvonás elején, nem indult el a vetítés, de egyébként rendben zajlott minden.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Loading...