Új weboldal Paliról

0 megjegyzés

Lelkes kis csapatunk alkotott Palinak egy weboldalt, melyen minden fontos információ megtalálható (már, illetve lesz) a Művész Úrról. A címe www.fekepalweb.org. Még fejlesztés alatt áll, de már használható. Jó böngészést!

Spamalot kritika a Kultúrparton

3 megjegyzés

Monty Python magyarosan

2009. szeptember 29. 07:03 Mesterházy Fruzsina

"A Madách Színház által minden létező fórumon reklámozott darab teltházzal fog futni az internetes jegyrendelés tanúsága szerint. Kit ne vonzana a Monty Python híres-hírhedt Gyalog galopp című alkotása, megfűszerezve egy kis Brian életével és egyéb csemegékkel? Mi történik akkor, ha belevisznek egy “kis” magyar vonalat is?
A Gyalog galoppból és egyéb Monty Python remekekből összegyúrt musicalt Eric Idle neve fémjelzi. Az előadás Spamalot néven válhat híressé nálunk is. A darabot minden országban szigorú dramaturgiai és színpadi utasítások alapján játszhatják a világ összes színpadán, mivel a Theatrical Rights Worldwide birtokolja a jogokat. Érthetetlen módon a Madáchban mégis másképp rendezték meg.

Eric Idle 1969 és 1983 között volt tagja a Monty Python társulatnak. A Spamalot pontosan az 1975-ös Monty Python és a szent grál című film (azaz a Gyalog galopp) színpadi átirata. Számos helyen játsszák, például a Broadway-n, Ausztráliában, Spanyolországban, Franciaországban.

A mi Spamalotunk

Bravúros, gigantikus, óriási zenés felütés, a színpadi árokban nagy zenekarral. Még a zenéből is humort csalnak elő. Modern és kidolgozott díszletek között jelenik meg Artúr király és csatlósa, és indulnak útnak összegyűjteni a nagyon kerek asztal lovagjait, hogy együttes erővel találják meg a szent grált.

Pillanatok alatt kiderül, hogy ez egy vérbeli musical, időről időre akár ha a Moulin Rouge varietéje lenne: fantasztikus jelmezekbe öltöztetett táncosok, színészek szórakoztatnak. Minden, ami a színpadon megesik, a nézővel is megtörténik. A színészi játék brilliáns és pontos.

Aktuális humor, lenyűgöző látvány, a zene magával ragadó, jók a karakterek, jók az énekhangok, a darab ritmusa pergő. Szervét Tibort Artúrként és Polyák Lillát a Tó tündéreként élvezet nézni.

A lovagok nyakukba szedik a világot, szembeszállnak ellenségeikkel, teljesítik kötelességeiket, mígnem elérkeznek a legnehezebb feladathoz: egy színdarabot kell eljátszaniuk, de hogyan? Szinte kár, hogy a szünet megszakítja az élvezetet.

Hol romlott el a darab?

A második felvonásra gyakorlatilag 10 perc alatt gyűlik be a nézőközönség. Feszült várakozás. Ekkor csendül fel a magyarokról szóló dal, mert a magyarok a Madáchban vannak, velük lehet megcsinálni a színdarabot. Mézeskalácsnak öltöztetett táncos lányok, magyar menyecskék és legények ugrálnak a színpadon: felcsendül a Havva nagila, alatta zsidónak öltöztetett pár ropja, és az egésznek nagyon nincsen köze a nagyon kerek asztal lovagjaihoz. Ez a dal nem hihető, nem történik meg a csoda.

Az eredeti változatban a “mit ér egy Broadway-darab zsidók nélkül?” gondolat mentén zsidókat keresnek. Valóban nehezen átültethető humor az amerikai kultúrából más országok kultúrájába, mégis, a magyar interpretációban semmi szellemesség.

Ezt átmenet és ok nélkül követi a Tó úrnőjének áriája. Polyák Lilla hangja felülmúlhatatlan, manírja is belefér, de a dal, amelyben megénekli, hogy egy ideje mellőzik az előadásból, és ő ezt nehezen viseli, jóformán felháborító. Ez is része az eredeti verziónak, így a negatív kritika Eric Idle-nek szól, nem pedig a Madáchnak.

Pontosan tudjuk, hogy színházban vagyunk, és színdarabot nézünk, ezért elképesztően illúzióromboló erről a színészektől hallani, márpedig a tényt, hogy egy színházi előadás nézői vagyunk, nem egyszer dörgölik az orrunk alá a második felvonás során.

Innentől hiába jöttek a gegek, hiába eszeltek ki ötletes jeleneteket, sajnos nem voltak elég hatásosak, annak ellenére sem, hogy alapvetően a darab nem fáradt el. Azzal, hogy a magyar-téma bekerült, megtört az előadás ritmusa. A végére fárasztóvá vált az események követése.

Minden magyar színházi előadásnak legalább megközelítően ennyire monumentálisnak kellene lennie. Legalább ekkora költségvetéssel kellene tudni dolgozni. Minden színész, ha csak fele ilyen átéléssel játszana, minden énekhang csak fele ilyen tiszta volna! Örvendetes lett volna, ha Szirtes Tamás rendezése kiegyensúlyozott marad a darab teljes hosszában."


Forrás: Kultúrpart.hu

Sajtótájékoztató Egerben

0 megjegyzés

"Mint harcos alak Székely Bertalan „Egri nők” című festményén, úgy küzdött Herczeg Flóra azért, hogy megvalósulhasson az „István, a király” előadása a hevesi megyeszékhelyen – jelentette ki a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője, Rosta Mária azon a sajtótájékoztatón, melyen az alkotók számot adtak az október 16-án, a sportcsarnokban rendezendő előadásról. A jegyek 85 százaléka immár gazdára talált, ezért fontolgatják, hogy még egy, délutáni előadást is megrendeznek, nem akarják ugyanis, hogy egyetlen érdeklődő is kívül rekedjen."


A Heol cikk további része: itt

Spamalot premier képek

0 megjegyzés




Pali műsort vezet

0 megjegyzés

"Októberben Feke Pál is feltűnik a Szulák Andrea és Novodomszky Éva nevével fémjelzett 6 órai tea című műsorban a MTV-n. Az énekes azonban nem meghívott vendégként szerepel, hanem Éva mellett társműsorvezetői feladatokat kapott.

Pali a StoryOnline-nak elmondta, hogy nagyon örül a felkérésnek, ám csupán egyetlen napra tudta elvállalni ezt a megtisztelő feladatot. "A madáchos fellépéseim miatt csak egy csütörtöki napot tudtam elvállalni, de izgatottan várom, hogy milyen lesz újra műsort vezetni" - mondja az énekes, és azt is hozzátette, nem ez lesz az eső eset, hogy műsort vezet.

"Öt évvel ezelőtt a Duna Televízió Kikötő című műsorát vezettem. Szerettem, de akkor még nem voltam érett ehhez a feladathoz" - szögezte le.
Feke Pali kérdésünkre elmondta, hogy nagyon sok fellépése és színházi elfoglaltsága van, ezért szerencsésnek érzi magát."



Forrás: Storyonline

Nagy siker a Spamalot!

0 megjegyzés

A pénteki premieren a közönség negyedórás vastapssal jutalmazta az ökörködésből jeles Spamalot musicalt, melyet inkább nevezhetnénk dalokkal átszőtt fergeteges komédiának. A Madách színház hozta a tőle megszokott színvonalat díszlet és jelmezek terén. Kocsák Tibor vezényletével fantasztikusan szólaltak meg a dalok, a remekül kiválogatott szereplőgárda pedig lubickolt a hálásabbnál hálásabb karakterekben. Pali majdnemhogy a "legértékesebb" szerepeket kapta, hiszen a poénok nagyrészét ezek a figurák szolgáltatják. Vegyük az ősbunkó Dennis-t, majd a Prince Charming-á avanzsált Sir Galahad-et, a cinikusan nevetséges Fekete Lovagot na és Herbert apját, az idióta őrökkel és meleg fiával perlekedő kegyetlen várurat. Eltérő, szélsőséges figurák, s Pali minddel fergetegesen bánik! Aki szeretné a temérdek drámai szerep után egy valódi komédiában is látni ezt a fiút, az feltétlenül nézze meg a lefordíthatatlan nevű Spamalotot!

S idéznék még regőstársamtól, Diától egy keveset:
"Ez a szerep a színészi játékról szól, és Pali hihetetlen jó mindegyik szerepben. Végre eljutott oda, hogy mindenki számára egyértelműen nem a hangjával, az énekteljesítményével old meg és visz sikerre egy szerepet, hanem az alakításával. 90% százalékban ilyen volt Lahib néhány hete. Az szívszorító dráma, ez pedig ízig-vérig komédia. Jól csinálja ez a fiú. A hangi kvalitásait már senki nem vonja kétségbe. Most mindent megtesz, hogy ugyanezt a színészi tehetségét illetően is elérje."
Aki kíváncsi Dia írásának egészére, az innen letöltheti.

(Palinak kifejezetten jól áll a szőke paróka :D )

Spamalot szereposztás

0 megjegyzés
Itt: Madách

És mai premier szereposztása:
Arthur - Szerednyey Béla; Tó úrnője - Molnár Szilvia; Sir Galahad - Feke Pál; Sir Lancelot - Nagy Balázs; Sir Robin - Szente Vajk; Patsy - Barát Attila; Herbert - Ádok Zoltán; Sir Bedevere - Barabás Kiss Zoltán

Már látható a Géniusz előzetese az m1-en!

0 megjegyzés
,

Spamalot még még még!

0 megjegyzés

Egy mai beharangozó az Origo oldalán.

Október 7-én 23:25-től pedig az RTL Klub Így készült című műsorában a Spamalotról láthatunk werkfilmet.

Jó hírek!!

0 megjegyzés

♦ Pali már jobban van és holnap játszani fog a Spamalot premieren! :D
♦ Illetve Pali október 18-i, Gerner-Várfi Kabaréban való szereplése is véglegesen eldöntöttnek látszik. A kabaréről egy korábbi bejegyzésünkben olvashattok (Pali kabarézik).

Gyere el te is Egerbe!

0 megjegyzés

2009. október 16-án Egerben, a Körcsarnokban lesz a látható Szörényi Levente és Bródy János nagysikerű rockoperája, a Társulat előadásában mintegy 51. alkalommal! István király szerepében ismét Feke Pált láthatjuk.


Jegyvásárlás

Képek a Zrínyi előadásokról

0 megjegyzés
Zrínyi galéria
A fotón Lahib halálát láthatjuk...

Spamalot próbafotók!

0 megjegyzés

Próbafotók minden mennyiségben a jelmezes Spamalot próbákról! Mivel Pali sajnos betegeskedett ezidőtájt, ezért helyette Nagy Sanyi ugrott be, így róla kép sincsen. Mindenesetre el lehet őt képzelni a hosszú, szőke parókában.... :D


Zene.hu
Viva la Musical!
Fidelio.hu
Kultissimo.hu
Kultissimo - folyt.
Port.hu

Pali koncertek 2010-ben is!

0 megjegyzés

Pali pakolta fel az iwiwjére ezt a 2010-es állomásokkal megspékelt koncertplakátot. :)


Hupsz...

0 megjegyzés

Sajnos úgy néz ki, a premier előtt lebetegedik a fél Spamalot gárda.
A borsonline adta hírül, hogy a főszerepet játszó színészek közül többeknek már teljesen elment a hangja, s emiatt a próbák is nehézkesek. Mi mindenesetre reméljük a legjobbakat és jobbulást kívánunk a színészeknek!
A borsonline cikke: Bors

Lovagok a Nap-Keltében

0 megjegyzés

Szeptember 20-án, azaz ma reggel a Nap-Kelte vendége volt a Spamalot stábja. Ha lemaradtatok róla, itt visszanézhetitek: Nap-Kelte

Illetve még egy fontos infontos információ. Némelyeknek esetleg feltűnt, hogy a blogon belül is, és a Madách honlapján, illetve a városban felbukkanó plakátokon más-más információk szerepelnek Pali Spamalotban játszott szerepeiről. A végleges leosztásban Pali szerepei a következők: Sir Galahad, a Fekete lovag és Herbert herceg apja. Ez most már tuti!

Artúr és a lovagband :D

0 megjegyzés

Íme egy Népszabadság Online cikk a Spamalotról: Nol

No meg az első jelmezes próbán készült néhány fotó. Azt hiszem önmagukért beszélnek. :D
(Katt a képekre a nagyobb felbontásért!)



Esetleges változás

0 megjegyzés

Kedves Olvasók! Habár a Gerner-Várfi kabaré vendége elvileg Pali lesz, a tudomásunkra jutott információk szerint ez még nem 100%. Amint pontosabbat tudunk, jelezni fogjuk!

Pali kabarézik

0 megjegyzés

Ijedtségre semmi ok! Feke Pál művész úr nem kíván átgaloppozni a kabaré műfajába, "csupán" meghívott vendégként vesz részt Gerner Csaba és Várfi Sándor október 18-i előadásán a Pelikán Kamaraszínházban. Egy dalokkal fűszerezett kabaréestről van tehát szó, melynek vendége Pali mellett Janklovics Péter lesz. Másrészről nem tudom a két komikus színész jól meggondolta-e a dolgot, hiszen ha egyszer Pál kezébe mikrofon kerül... a folytatást azt hiszem nem kell magyaráznom. ;)
Források: Fehérvár.net, Vörösmarty Színház

Videó a Spamalot próbájáról

0 megjegyzés

,A videón Posta Victor és Ádok Zoli a főszereplők, ám mégis érdekes lehet belekukkantani, hiszen a Victor által énekelt szerepet Palival és Nagy Sanyival is megnézhetjük majd.
Videó itt.


Spamalot a Pepita magazin szeptemberi számában!

0 megjegyzés

Itt megnézhetitek: Pepita (pdf)


István, a király Egerben!

0 megjegyzés

Október 16-án a hevesi megyeszékhelyen csendülnek majd fel az István, a király rockopera dalai, természetesen A Társulat előadásában. A helyszín a Kemény Ferenc Sportcsarnok lesz.

Forrás: Heol

Lahib halála

0 megjegyzés

"Engedjék meg, hogy külön is szóljak Lahib/Pribék János karakteréről és az őt alakító Feke Pálról. Egy török janicsár, aki ráébred, hogy ő – bár egész életében törökként élt – magyarnak született, és annak ellenére a magyarokhoz csatlakozik, hogy tisztában van vele: nem csupán jutalmat nem remélhet, de jövőt sem. Kételkedéssel és bizalmatlansággal kell szembenéznie, és tudja, hiszen tudnia kell, hogy nem élheti túl saját döntését, mégis vállalja végzetét, és véghez viszi, amit elhatározott. Ez teszi olyan tragikus hőssé, akinek sorsa valódi katarzist jelent. Feke Pál alakítása igazán méltó a szerephez: érzékeny, szívbe markoló, érzelemgazdag, hitet és meggyőződést közvetít. Finoman, visszafogottan, mégis hatalmas belső erőt sugározva jeleníti meg ezt a személyes drámát. Megrázóan, lelki tűzzel énekli a magyar janicsár hitvallását kifejező dalt, és amikor magyar nevének elnyerésével együtt Lahib sorsa is beteljesül, és utolsó erejével újra megvallja hitét, búcsúja minden teátralitástól mentesen egyszerű és megrendítő."

Írta: Silver Path
Forrás: Zrínyi 1566 üzenőfal

Spamalot visszaszámlálás...

0 megjegyzés

Alig több, mint két hét múlva a Madách Színház színpadán fog galoppozni Arthur király és csapata. Már Budapest szerte láthatóak a produkciót hirdető jellegzetes hupikék plakátok. A Metróban minden mennyiségben: az ingyenes napilapban s a BKV szerelvényein is találkozhatunk Spamalot hirdetésekkel. A sajátságos humorú előadás remek szórakozási lehetőséget ígér, Sir Galahad szerepében pedig Feke Pált láthatjuk.


***Premier: 2009. szeptember 25,26,27.***
Színlap

Ha lemaradtál...

0 megjegyzés

... a tegnapi Több mint mozi műsoráról, melyben szó volt a Géniusz, az alkimista című három részes krimisorozat előkészületeiről, abban az esetben itt megnézheted: Géniusz 8:00-tól kezdődik az adekvát rész.

Több, mint Mozi

0 megjegyzés

Ma 17.50-kor szó lesz a Géniuszról az m1 Több, mint Mozi című műsorában. Amennyiben nem hallottál még a Génusz, az alkimista című filmről, melyben Pali Konrád Gábor pécsi színészt fogja játszani, abban az esetben érdemes megnézned ezt a műsort. Remélhetőleg betekinthetünk a film előkészületeibe. Addig is néhány videó a forgatásról: Nap-Kelte, Bama, Baon.

"Ha terheim már nem bírom, te átveszed, az jó.."

0 megjegyzés

Énekli Zrínyi Miklós feleségével, Rosenberg Évával a Zrínyi 1566 című rock musicalben, melynek tegnap tartották az ősbemutatóját Szigetvárott a horvát bán és a várat hűségesen védő markonyi mártír emlékére.
Moravetz Levente olyasfajta művet alkotott, melynek hatása utólag éri el igazán az embert. Mert tudniillik tegnap ott ültem éppen, ahol ezt a történelmi tettet végrehajtották. Ott helyben vesztette életét sok-sok ember, akárcsak a színpadon. Ott helyben ostromolta a török a várfalat, akárcsak a műben. Minden tökéletesen a helyére került.
Képzeljük el a vár romjait, melynek közepében színpad áll. A díszlet minimalista, de kifejező. Bal oldalon a bécsi udvart jelképező szobabelső. Jobb oldalon Zrínyi íróasztala áll, s a bán mögötte ülve tépelődik. A színpad mögött a várfal kivilágítva. Magán a falon hol magyarok masíroznak, hol törökök üzennek, hol Zrínyi felesége énekel búsan, miután kiűzettetett a várból a többi asszonnyal együtt. Menekülniük kellett. Vagy eszembe jut a vég, amikor már nincs tovább... s a várba mégis visszaszökött nőket saját kedvesük ölik meg, csakhogy ne haljanak török keze által...
Maga a mű két síkon játszódik. A csata túlélői, Cserenko Ferenc és társai, illetve a bécsi és a török udvar egyfajta időutazás során próbálja kitalálni Cserenko elmondása alapján, hogy mi és miért történhetett meg Szigetvár falainál.
Csodaszép hangú énekesek, horvát Zrinyí gárdisták, mintegy száz táncos és hagyománytisztelő, s a zseniálisan megírt dallamvilág és történet elvarázsol. Fejbekólint. Olyannyira, hogy csak ma, egy nappal az esemény után jöttem rá, milyen történelmi pillanat részese voltam.
Az 1992 óta tervezett rock musical ősbemutatóján jártam. Szigetvár falainál. S éreztem Zrínyi terheit. Át is vettem őket, hacsak pár órára is. S most értem meg igazán, milyen fantasztikus érzés lehetett szigetváriként ott ülni. Megelevenedett a múlt.


Feke Pál. Azaz Pribék János, az elrabolt, majd magyarrá visszaváltozó török janicsár. Butaságot beszélek. A szívében ő mindig magyar volt. Pali egy önálló epizódott kapott a darabban. Bejön, beszökik a várba, mert ő magyarként akar élni, s ezért elárulja a törököket. A szultán halott, janicsárlázadás várható. Nem hisznek neki. "Én magyar vagyok!" - bizonygatja. Mégsem ölik meg. Másnap a szultán hullája előtt masírozik a török sereg. Lahibra börtön vár, azt hiszik hazudott. Ő megszökik, s visszatérésekor közli az örömhírt: neki volt igaza, a császár tényleg halott! Mivel vállalta a kockázatot, s visszajött a magyarokhoz, korábbi becsmérlője saját keresztény nevét, a Jánost ajándékozza Lahibnak. Pribék - így gúnyolták. "Már úgy megszoktam!" - szól Lahib, s gúnynevéből vezetéknév válik. Pribék János. Pár pillanatig él csupán. Sebet kapott a töröktől. Keresztelő atyja kezei között énekli utolsó leheletével is: "Én magyar vagyok!" S hangja mindörökre elhal.

Még Zrínyi!

0 megjegyzés

Telefonos interjú Palival a Danubius rádió Hajrá Magyarok! című műsorában a Zrínyi 1566 kapcsán: Danubius

Alkotói nyilatkozatok, klippforgatás és a darab hátteréről a Duna Tv-ben (11:45-től): Duna Tv

A szerdai Híradó is foglalkozik a Zrínyivel: szintén Duna Tv

Fotók a főpróbáról: Bama
Videó a főpróbáról és a kulisszákról: Videó